La meva experiència pel que fa als exàmens de llengua va començar el dia que el meu pare em va convèncer perquè m’apuntés a l’acadèmia d’anglès quan feia 4rt d’EGB. No és que fins llavors no hagués fet cap examen de llengües (això seria injust pel que fa al francès de 3r d’EGB), però siguem francs, era la primera vegada que m’enfrontava a un paper en què no sabia ni què em demanaven (en poques paraules, ni papa d’english, my friend). Temps més tard, vaig poder comprovar que aquest examen de nivell estava extremadament ben dissenyat i determinava amb gran exactitud el nivell més convenient per a cada aspirant. I és que, anys més tard, després d’haver fet el First Certificate i ja amb un peu a la universitat em vaig tornar a enfrontar a l’examen, la qual cosa em va permetre de continuar els meus estudis d’anglès allà on l’escola m’havia deixat.
És clar que va ser precisament el First Certificate el que va marcar un abans i un després quant a la meva experiència amb exàmens oficials. En el moment de fer-lo ja havia acumulat 4 nivells de DELF (un dels quals, pocs dies abans) però no havia vist mai una concentració com aquella a la Farga de l’Hospitalet per fer-hi un examen de llengües (abans d’això, l’havia vist plena a vessar amb els africats aficionats del Saló del Manga!!!). Quin tros d’examen!! Majestuós i imponent. Pensar que prop d’un miler de persones s’estan examinant en el mateix recinte és espectacular; la idea imposa més que l’examen en sí, el qual ja feia mesos que preparàvem insistentment i pel qual havíem treballat tots a consciència.
Pel que fa al tipus d’examen, més enllà dels condicionaments físics, la majoria dels que he fet en llengua per no dir tots, estaven basats en la teoria gramatical i centraven l’atenció principalment en els aspectes escrits de la llengua. En alguns, segons els nivells, s’hi introduïa la variable de la traducció cap a la llengua materna i en tots els que es podrien considerar “oficials” hi havia un component oral (entrevista o listening). Tot plegat em fa pensar que en el camp dels exàmens encara es té la ferma convicció que el més important continua essent el component escrit i gramatical i, doncs, fins ara no s’ha donat prou importància a d’altres aspectes de tipus cultural i, encara més conversacional i interactiu (més socioconstructivista, ja m’eneteneu ;). Confio que això canviarà amb els nous plantejaments de nivells de llengua europeus.
Finalment, m’agradaria parlar del darrer examen que he fet en el camp de l’ensenyament de lengües. Es tracta de l’EXADEP (examen d’accés al postgrau). En primer lloc vull dir que el vaig trobar molt original, no només pel fet que combinava a parts iguals la destresa en llengua materna i en L2, així com en matemàtiques i lògica, sinó també pel fet que combina amb gran encert totes les destreses cognitives que es poden treballar a partir de l’estudi i el coneixement d’una llengua. En aquest aspecte, considero especialment rellevants les preguntes de comprensió de text a partir de diversos gèneres textuals en L2 (anglès pel que fa el cas).
Com resa el títol d’aquest post va ser una autèntica prova de nivell a tots els nivells. Una recomanació: quan en tingueu ocasió, poseu-vos a prova!! Val la pena :))
Suscribirse a:
Enviar comentarios (Atom)
1 comentario:
Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the MP3 e MP4, I hope you enjoy. The address is http://mp3-mp4-brasil.blogspot.com. A hug.
Publicar un comentario